понеділок, 19 грудня 2016 р.

Через земельні війни на Христинівщині продовжують страждати люди.







Більше 12 років чекають на законне розпаювання жителі села Ягубець Черкаської області.  
Нічого дивовижного в подібному затягуванні процесу немає, якщо врахувати, що кожен пай зараз може коштувати  близько 260 тис. грн, а всього потенційних ділянок на площах колишнього радгоспу - більше 300, і загальна оцінка вартості земель - близько 80 млн. грн, що робить колишній радгосп ласим шматком для рейдерів усіх мастей.

У 2015 році, з приходом інвестора, у 388 потенційних пайовиків села виникла надія все ж отримати нарешті свою частку. У цьому їм обіцяв допомогти інвестор в особі Костянтина Сидорука, який незабаром очолив створене на базі збанкрутілого держпідприємства КСП "Ягубець". 
Втім, вже незабаром почали з'являтися публікації, в яких Сидорук звинувачувався в рейдерстві під заступництвом прокурора Черкаської області Сергія Овчаренка. У численних публікаціях піднімалося питання про те, що створення колективного сільгосппідприємства було незаконним, як і передача йому державних земель.
Усі сторони конфлікту стверджують, що рухає ними, в першу чергу, турбота про інтереси рядових селян. Зокрема, представники КСП " Ягубець" стверджують, що вони допомагають жителям села оформляти паї, а також розвивати інфраструктуру населеного пункту, їх же опоненти - що оформлення паїв все одно буде незаконним, а, отже, перетворюється на один суцільний обман " пайовиків".
Поступово розгораючись, скандал досяг свого піку цієї осені, коли місцева Уманська прокуратура спільно з поліцією почала розслідування "тиску" на начальника Держгеокадастру в Христинівському районі Черкаської області Сергія Видая з боку КСП " Ягубець". Оскільки це ставило у черговий раз під загрозу можливість отримання місцевими жителями земельних паїв, усе це викликало акції протесту, що супроводжувалися перекриттями доріг.

Історія "рейдерського скандалу" на Черкащині.

У радянські часи досвідчене господарство " Ягубець" було одним з ведучих в Черкаській області. На зорі незалежності його правонаступником стало державне підприємство " Ягубець". Проте, вже 24 березня 2006 р. ДП "Сільськогосподарське підприємство " Ягубець" оголосило про своє банкрутство.
Процедура банкрутства тривала впродовж останніх десяти років. У 2012 році ДП "Ягубець" було включене в перелік об'єктів, що підлягають приватизації. Поки усі навколишні землі на Черкащині були розпайовані, жителі Ягубця вимушені були чекати своєї черги у безперестанних війнах з місцевою владою. Розв'язати проблему пообіцяв інвестор, який прийшов в село в 2015 році.

Але все пішло зовсім не так, як планувалося спочатку, і вже в квітні 2016 року в мережі Інтернет з'являється публікація, в якій озвучуються звинувачення на адресу прокурора Черкаської області Сергія Овчаренка про те, що він нібито " покриває" рейдерське захоплення сільгосппідприємства " Ягубець".
У публікації вказується, що, хоча підприємство підлягало приватизації, воно було (нібито в обхід вимог законодавства)  " перетворене" на КСП - колективне сільгосппідприємство, яке було зареєстровано вже 12 лютого 2016 року. Його директором став Костянтин Сидорук.
Проте, як стверджують їх опоненти, при реорганізації ДП СГП "Ягубець" в КСП, припинилося отримане на підставі Державного акту право державного підприємства на постійне користування 1834 га земель сільгосппризначення, що поставило під питання законність її обробки, а також законність роздачі земель сільгосппідприємства в якості паїв жителям села.
Незабаром послідувала реакція місцевої прокуратури. У своїй офіційній заяві Черкаська обласна прокуратура запевнила, що справа про " захоплення" земель колишнього ДП " Ягубець" розслідується.

Відповідь від протилежної сторони конфлікту теж не змусила себе повинно чекати.

У нім посилаються на те, що ще 22 жовтня 2015 154 представники колишнього державного підприємства "СГП " Ягубець" одноголосно прийняли рішення про його приватизацію шляхом перетворення в колективне сільськогосподарське підприємство. Це підтверджується протоколом спільного засідання представників трудового колективу і прирівняних до них осіб по ДП СГП "Ягубець".





Потім, 2 грудня 2015 року начальником регіонального відділення Фонду державного майна України по Черкаській області був виданий наказ, яким затверджений план приватизації ДП " Ягубець". Цим планом, серед іншого, було передбачено розподіл безоплатно переданого майна між працівниками і прирівняними до них особами, а також збереження основних видів діяльності сільськогосподарського підприємства і кількості робочих місць. А вже наступного дня начальником регіонального відділення Фонду державного майна України по Черкаській області був виданий наказ про перетворення державного підприємства СГП "Ягубець" в колективне сільськогосподарське підприємство "Ягубець". Також цим наказом нове КСП визначене правонаступником вказаного вище державного підприємства.

При цьому, в КСП посилаються на захист інтересів 450 пайовиків - працівників підприємства, пенсіонерів, учителів, медиків, працівників установ культури.
Крім того, в КСП "Ягубець" посилалися на думку місцевих жителів, які підтримували якісні перетворення, а також на той факт, що сільгосппідприємство є важливим джерелом для наповнення бюджету і надає підтримку місцевій сільській школі.


В принципі, в підтримці КСП з боку ряду місцевих жителів немає нічого дивовижного, адже саме в ньому вони вперше побачили для себе реальну можливість отримати нарешті доступ до розпаювання земель.

Подальші "бойові дії"

У червні 2016 року жителі села Ягубець розпочали акції протесту з вимогами до Держгеокадастру надати їм нарешті можливість отримати власні земельні ділянки, для чого здійснювалося блокування траси Умань-Вінниця.



По затвердженнями учасників протестів, в тому, щоб пригальмувати розподіл землі серед жителів села було зацікавлено "злочинне угрупування", в яке входили голова Христиновскої райради Анатолій Бордун і голова сільради Ягубця Василь Синиця, також міський голова Христинівки Микола Наконечний.




Нібито керівництво району і села розробило схему по "порівняно чесному" відбиранню земельних паїв у громадян. У рамках її реалізації голова сільради повинен був створити "альтернативне КСП "Добробут" із статутним капіталом 1 тис. грн. В керівники цього підприємства "мітив" брат мера Христинівки - Василь Наконечний.


У реалізації схеми повинні були допомагати Ігор Полиця - колишній співробітник Держгеокадастру, який повинен був "гальмувати" розпаювання.


Протести і громадський резонанс, можливо, здобув певний ефект, і  влітку Держгеокадастр Черкаської області, як розпорядник земель державної власності колишнього ДП "Ягубець", все ж видав дозвіл на розробку технічної документації по землеустрою жителям села Ягубець. Костянтин Сидорук і Олександр Лукашенко взялися за розробку проекту землевідведення.
Проте в жовтні їх "опоненти" переходять в наступ. Уманська місцева прокуратура вилучає проект землевідведення, після чого повідомляє про наявність в технічній документації підробних документів.
Також на початку місяця з'являється інформація, що Національна поліція проводить розслідування дій керівників КСП "Ягубець" Костянтина Сидорука і Олександра Лукашенко, які підозрюються в "тиску" на в.о. начальника управління Держгеокадастру в Христиновскому районі Сергія Видая. Останній нібито звернувся із цього приводу в поліцію із заявою.
За версією правоохоронців, представники КСП "Ягубець" вступили в злочинну змову з працівниками Держсільгоспінспекції Черкаської області, які внесли неправдиву інформацію в акт перевірки КСП "Ягубець" і підробили акт перевірки дотримання підприємством вимог законодавства (Акт перевірки від 29.07.2016 р.). Фактичні адреси земельних ділянок, що перевіряються : Христиновский район, Ягубецька сільрада, за межами населеного пункту, земельні ділянки загальною площею 1834 га для ведення сільгоспвиробництва.
Зокрема, в цьому Акті перевірки, працівники Державної інспекції сільського господарства в Черкаській області показали, що КСП " Ягубець" має необхідні документи, що засвідчують право власності або право користування колективним сільськогосподарським підприємством " Ягубець" земельною ділянкою.
Згідно з цим документом, рішення про передачу в користування КСП " Ягубець" земельної ділянки Головним управлінням не приймалося. Інформація і документи, на підставі яких КСП " Ягубець" здійснює їх використання, відсутні. 
Проте про протилежне нібито свідчить лист Головного управління Держгеокадастру України в Черкаській області №22-23-0.52-13114 / 2-16 від 15.09.2016 р.


У своєму листі №269 від 22.09.2016 р. Ягубецька сільрада теж повідомила, що не має документів, на підставі яких КСП " Ягубець" і інші суб'єкти підприємницької діяльності здійснюють впродовж 2016 сільгоспроботи.

Необхідно додати, що ще 16 вересня депутати Черкаської обласної ради звернулися до голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка з вимогою перевірити діяльність голови Христиновской РДА Людмили Денисюк, і за результатами перевірки звільнити її із займаної посади.


Депутати звинуватили голову РДА в причетності Людмили Денисюк до КСП " Ягубець" (директор Костянтин Сидорук) і ТОВ "Агрофірма Ягубець" (директор Олександр Лукашенко).
Також необхідно відмітити, що в неформальній " підтримці" Константину Сидоруку і Олександру Лукашенко був помічений (по затвердженнях окремих джерел) прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко.



Втім, подальший розвиток подій виявився несподіваним.
6 жовтня представники КСП " Ягубець" звертаються в антикорупційну прокуратуру з приводу дій місцевих правоохоронців.


Також вони назвали головного " підозрюваного" - " рейдера" Сергія Овчарука, який в недалекому минулому був керівником фонду приватизації комунальної власності Голосіївського району м. Києва, а зараз є першим заступником глави правління " Київгазу".


Крім того, він є засновником компанії Торговий дім "Эліт-продукт". Нібито саме Овчарук стоїть за фігурами правоохоронців, причетних до переслідування керівництва КСП " Ягубец".
У нього є присутнім особистий інтерес в питанні земель в Черкаській області. Наприклад, у нього є особистий будинок в селі Верхнячка недалеко від Умані. Крім того, Овчарук володіє фірмою "Агротрейд груп" в Христинівці (райцентрі, якому і підлегле с. Ягубець).
Цікавий момент. Згаданий вище колишній співробітник Держгеокадастру Ігор Полиця є одним із засновників цієї фірми. Той самий, якому, за твердженням представників КСП " Ягубець" було доручено " гальмувати" розпаювання земель колишнього радгоспу.
Також Овчарук узяв в сусідніх селах в оренду сад на 20 га. і величезний ставок на 35 га.
При цьому, в самій місцевій Уманській прокуратурі плутаються з приводу підстав для порушення кримінальної справи з приводу згаданих вище сільгоспземель. Заступник місцевого прокурора Руслан Резник стверджує, що справа була порушена за підсумками розгляду публікації з мережі Інтернет. Одночасно, процесуальний керівник справи В'ячеслав Савченко з Христиновского відділення прокуратури говорить, що справа була порушена із-за звернення декількох громадян.


В той же час, самі громадяни, які нібито писали заяви в прокуратуру, від них відмовляються, і стверджують, що нічого не писали.
Крім того,  прокуратура Черкаської області почала розслідування з приводу " доброчесності" прокурора Руслана Резника.




Цікавою фігурою є Руслан Резник, який на даний момент є першим заступником керівника Уманської місцевої прокуратури Черкаської області.

Ще за результатами декларування доходів за 2014 рік (тоді він був прокурором м. Умань) він потрапив в число вітчизняних "прокурорів-мільйонерів".

Як писала раніше "Прокурорська правда", за рік він заробив 1 млн. 33 тис. грн З них 166,7 тис. грн склала прокурорська зарплата, 81,6 тис. грн йому принесли "інші види доходів" і 785,1 тис. грн він отримав в якості виручки від продажу майна.

Доход його дружини, судді Уманського міськрайонного суду Юлії Мазуренко, склав 219,7 тис. грн З них 207,6 тис. грн служивий Феміди отримав в якості зарплати, а ось на 12 тис. грн дружина мільйонера не посоромилася виписати собі матеріальну допомогу.
У сфері нерухомості у самого Резника немає зовсім нічого, окрім орендованої за 73 грн в рік земельної ділянки площею 25 кв. м. Зате його дружина володіє відразу двома квартирами на 64 і 38,2 кв. м. і двома ділянками землі - на 1 тис. і 620 кв.м.

Відсутність житла Резник, мабуть, компенсує солідним автопарком - він має позашляховик "Тойота Ленд Крузер", 2012 г.в. (Ринкова ціна - близько 1,5 млн. грн) і "Лексусом GX", 2007 г.в., який він придбав за 569 тис. грн
У " свіжій" електронній декларації прокурора до задекларованих доходів прокурора додалися ще і 200 тис. грн готівкою заощаджень. Крім того, за минулий рік дружина Резника обзавелася будинком площею 275 кв. м. Ще один будинок (площею 21 кв. м.) він придбав сам. Крім того, ще одна квартира в Умані (54 кв. м.) записана з кінця 2014 року на його дочку.

Цікаво, що Резник потрапляє під дію Закону "Про очищення влади", оскільки був призначений райпрокурором Умані ще Віктором Пшонкою. Проте, замість того, щоб опинитися в люстрационном реєстрі, у кінці минулого року він був призначений першим заступником керівника Уманської місцевої прокуратури.

- Чому прокурор Руслан Резник замість люстрації обійняв високу посаду в Уманській місцевій прокуратурі?
- Чому прокуратуру не турбувало банкрутство ДП "Ягубець" 10 років тому, а також 12-річна затримка з отриманням паїв місцевими жителями, але вона поспішила втрутитися в справу, як тільки розпаювання зрушилося з мертвої точки?

Затягування процесу розпаювання Ягубця триває і зараз. Підозрюваний в рейдерстві Сергій Овчарук, з допомогою Василя та Миколи Наконечних, Ігоря Полиці та інших своїх працівників продовжує вигадувати схеми, які пригальмовують процес розпаювання. Як стверджують жителі Христинівщини, махінації дають результат. Так, "віджато" частину землі у ПП "Дніпро", що веде сільське господарство у с. Угловата Христинівського району, ведуться рейдерські напади на ТОВ "Верхнячка-Агро". До команди любителів чужої землі Овчарук з компанією залучили юристів із м. Ірпінь, Київської області, а саме членів громадської організації "Адвокат". Правозахисна Група". Її засновник секретар міської ради Ірпіня Юрій Денисенко, який причетний до більшості скандалів щодо землі у Ірпіні. Про його діяльність можна судити з наступних відео:





Громадська організація "Адвокат". Правозахисна Група" подала позовну заяву в Христинівський Районний та Черкаський Окружний Адміністративний суди про скасування наказу на розробку проекту документації, тобто хоче скасувати виданий Держгеокадастром дозвіл на розпаювання Ягубця. Причиною стало нібито звернення жителя Ягубця,  про те, що він хоче займатись фермерським господарством, а розпаювання порушуватиме його права.
Для затягування та блокування процесу розпаювання було обрано також ще один брудний метод: одному з представників рейдерів розстріляли авто, звинувачуючи в цьому серед інших і керівництво КСП "Ягубець". Це може дати підставу на відкриття кримінальної справи, обшуки, допити та шантаж. 
Поки продовжуються конфлікти інтересів, наявне прагнення до наживи обманним шляхом, вмирають майбутні пайовики, адже переважна більшість законних претендентів на власний пай це пенсіонери ДП "Ягубець". Тільки за минулий рік з цієї причини вже ніколи не отримають землю 18 людей, паї не перейдуть у спадок  їх дітям та онукам. А в сільській місцевості отримання прибутку з оренди земельних паїв є одним з основних джерел для виживання.


Немає коментарів:

Дописати коментар